ASUS, akıllı telefon pazarına orta seviyeden giriş yaptı. Fiyat olarak oldukça iddialı görünen tam üç model birden sundu. Bunlar Zenfone 4, 5 ve 6 isimleriyle kullanıcılara hitap etmeye başladı. İlk çıktığı andan beridir kullanıcıların ilgisini çekmeyi başardı. Şimdi de Asus’un bu akıllı telefonlarından Zenfone 5’i inceliyoruz.
İçindekiler
Giriş
Zenfone 5, Türkiye’de ciddi rakiplere sahip. Bunlar arasından en çok öne çıkanlar General Mobile Discovery, Motorola Moto G‘dir. Özellikle Google’ında desteğini arkasına alan Moto G ile oldukça ciddi bir rekaber içerisinde. Zenfone 5 incelemesine kutusu ile başlıyoruz:
Zenfone 5 kutusundan neler çıkıyor?
Zenfone 5 kutusunun içerisinden, aşağıdakiler çıkıyor:
- Kullanma kılavuzu ve garanti belgesi
- Şarj cihazı
- USB kablosu
- Kulaklık
- Kulak için kulak-içi aparatlar







Kutu İçerisinden Çıkan Aksesuarlar Hakkında
1. Şarj Cihazı
Şarj cihazı, 1.35 amper akım gücüyle telefonu şarj etmektedir. Bu akım gücünün pil ömrüne hiçbir zararı bulunmamaktadır. Kaliteli yapısıyla dikkat çekmektedir.


2. USB Kablosu
1 metre uzunluğundaki USB kablosu zaman zaman yetersiz kalmaktadır. Bunun dışında herhangi bir kusuru bulunmamaktadır.
3. Kulaklık
Zenfone 5 üzerinde gelen kulaklık, kulak içi diye tabir edilen yapıdadır. Bass ve tiz kalitesi oldukça yüksektir. Hatta piyasadaki çoğu telefonun üzerinde gelen kulaklıktan iyi ve güçlü ses verebilmektedir. Ses yüksekliği ise, beklentilerin çok üzerinde yer almaktadır.
Kısacası Zenfone 5 üzerinde gelen kulaklığın kalitesi gerçekten beni oldukça şaşırttı ve sevindirdi.


Sonradan Edinilebilen Aksesuarlar
Asus Zenfone View Flip Cover
Bu kılıf, telefonla uyumlu çalışmaktadır. Kılıfın ekran tarafında genişçe oval bir boşluk bulunur. Kılıfın ekran tarafını kapattığınızda, telefonun bazı özellikleri bu oval boşluktan ekrana yansıtılır.
Flip Cover oval boşluğuna yansıtılanlar:
- Analog-dijital saat
- El feneri
- Hava durumu
- Cevapsız çağrı ve mesajların adedi



OTG Özelliği
Sonradan marketlerde edinebileceğiniz herhangi bir USB OTG kablosu ile telefonunuza flash bellek, harici disk, klavye, fare gibi USB cihazları takabilir ve bunları kullanabilirsiniz.
Kendim 2 Terabyte’lık 3.5″ (yani adaptörle çalışan) NTFS formalı harici diski ve NTFS formatlı 16 GB’lık flash belleği denedim. Sorunsuz çalıştılar. Telefonun OTG konusunda bir sorunu bulunmamaktadır. Gayet sağlam çalışmaktadır.
Dış Görünüm ve Tasarım
Telefonun tasarımının olumlu yönleri:
- Oval çerçeve
- Bombeli kapak
- Lazerle oluşturulan ince hatlar (telefonun ön-alt kısmı ile yan tarafındaki düğmelerde)
- Ses ve güç tuşları cihazın yan tarafında yer alıyor
Telefonun tasarımının olumsuz yönleri:
- Ekranın etrafındaki boşlukların çokluğu nedeniyle telefonun kasasının oldukça büyük bir boyuta ulaşması (LG G2, 5.2″ iken kasa boyutları 138.5 x 70.9 x 8.9 mm; Asus Zenfone 5, 5″ iken kasa boyutları 148.2 x 72.8 x 5.5-10.3 mm arası yani daha küçük ekran daha büyük kasası var Zenfone 5’in)
- Tuş ışıklarının:
- Arka aydınlatması yok
- Dokunmatik yapıda (fiziksel tuş olmasını tercih ederim)
- Geri tuşu sağ elini kullananlar için oldukça uzak konuma yerleştirilmiş
- Hoparlör telefonun arkasında yer almakta (müzik çalarken telefonu elinize aldığınızda, hoparlörün önünü kapatabilirsiniz)
- Fiziksel kamera tuşu yok, bunun yerine ses tuşlarıyla veya dokunmatik olarak çekim yapılabiliyor
Zenfone 5’in ön yüzünde bulunanlar:
- Işık sensörü
- Yakınlık sensörü
- Ön kamera
- Ahize
- Dokunmatik tuşlar (Geri – Ev ekranı – Çoklu Görev tuşları)
- ASUS logosu






Zenfone 5’in yan kısımlarında bulunanlar:
- Üst-yan kısımda:
- Kulaklık girişi
- Birinci mikrofon (cihazda iki adet mikrofon mevcut)
- Sağ-yan kısımda:
- Güç düğmesi
- Ses yüksekliğini ayarlama düğmeleri
- Alt-yan kısımda:
- Mikro USB portu
- İkinci mikrofon
- Sol-yan kısımda herhangi bir şey bulunmamaktadır.
Zenfone 5’in arka yüzünde bulunanlar:
- Arka kamera
- Flaş ledi
- Hoparlör
- Cihaza ait firma logoları (ASUS, Intel Inside, Zenfone)



Tek el ile kullanımı nasıl?
Zenfone 5’te en çok merak edilen telefonun tek el ile kullanımının mümkün olup olmadığıdır. Tek el ile kullanma konusunda şüpheniz olmasın, cihaz ele tam olarak oturuyor ve baş parmağınızda cihazın büyük bölümünü kontrol edebiliyorsunuz. Çok az da olsa ikinci ele ihtiyaç duyuluyor ancak 5″ boyutlarında olan bir telefon için bu durum çok da yadırganmaması gereken bir durum. Asus, bu durumu Zenfone 6’da düşünerek “Tek elle çalışma” modu koymuş ancak Zenfone 6’daki bu özelliği root’lu Zenfone 5’e küçük bir hileyle uygulayabiliyorsunuz.



Arka kapak nasıl açılıyor?
Arka kapağı açmak ilk anda sizi biraz zorlayabilir. Kapağın, cihazın dokunmatik Geri tuşunun bulunduğu taraftaki bölümünde, cihaz ile kapak arasında küçük bir girinti bulunmakta. Buraya tırnağınızı yerleştirin ve diğer elinizde cihazın ASUS logosunun olduğu taraftan tutun ve kapağı kendinize doğru, sadece tırnağınızı kullanarak çekin. Tırnağınızla eliniz arasındaki mesafeden dolayı cihaz az da olsa esneyecek ve kolayca arka kapak açılacaktır. Bu da buradan sizlere bir tüyo olsun, aman ha fazla asılıpta telefonu yamultmayın (yamultma mevzusu, meşhur Donanım Haber Forumu, Zenfone 5 Ana Konusu tartışmasıydı).









Arka kapak değişiyor mu?
Zenfone 5’te en çok merak edilen noktalardan biri de buydu. Arka kapak değişiyor ve yerine kılıf veya farklı renkte kapaklar takılabiliyor. Arka kapağı açtığınızda ise herhangi bir pil göremiyorsunuz çünkü pil telefona gömülmüş durumda (yani çıkarılamaz). Onun dışında hafıza kartı ve sim kart girişleri mevcut ve bu kartlar kapağı çıkararak takılabiliyor ancak.






Donanım Kaliteleri Hangi Düzeyde?
1. Ahize
Ahize benim telefonumda malesef cızırtılı. Özellikle yüksek sesli görüşmelerde cızırtı oldukça rahatız ediyor. Ancak sesi iki kademe düşürünce cızırtı ortadan kalkıyor. Bazı cihazlarda cızırtı sorunu varmış, bunlardan biri de benim telefonummuş. Nasip kısmet meselesi. Bu kısmı es geçersek ahizenin kalitesi oldukça yüksek. Yüksek netlikle ve seste görüşme yapılabiliyor. Yüksek seslerde herhangi bir bozulma olmuyor.
2. Işık sensörü
Işık sensörü ışığı doğru oranda algılıyor. Yanlış algılama gibi bir durum yok. Gayet iyi çalışıyor.
3. Yakınlık sensörü
Zenfone 5’e sahip olan bazı kişilerin söylediğinin aksine yakınlık sensörü oldukça iyi çalışıyor. Işık sensöründe olduğu gibi yakınlık sensöründe de herhangi bir yanılsama bulunmamaktadır. Gayet iyi durumda çalışmaktadır.
4. Ön kamera
Ön kamera 2 Megapiksel boyutunda fotoğraf çekerken 30FPS hızında 720p video kaydedebiliyor. Ancak ön kamerada otofokus bulunmamaktadır. Ayrıca ön kameranın kalitesi de vasat düzeyde.



5. Dokunmatik tuşlar
Dokunmatik tuşların olumsuz yönlerine yukarıda değinmiştik. Bunların dışında tepki hızları oldukça iyi düzeyde ve yanlış algılama gibi bir durumu da bulunmamaktadır. Tuşlara ait simgelerin zamanla silinmemesi için ekranı kaplayan cam bu tuşların simgelerinin de üzerinden geçirilmiş.
6. Mikrofonlar
Öncelikle şunu söylememiz gerekiyor; telefonun mikrofonları çok kaliteli. Hem çağrı görüşmeleri esnasında hem de ses kaydı esnasında pürüzsüz ses alımı yapıyorlar. Çift mikrofon olduğu için pürüzleri süzerek, konuşma seslerinin kalitesini oldukça arttırıyorlar. Ayrıca çevre sesleri ile konuşma seslerini de ayırabiliyorlar. Ses kaydında da herhangi bir düşük kalite sorunu oluşmadı.
Ekleme: ASUS, Ses Kaydedici uygulamasını güncelleştirdi ve ses kalitesini seçebilme imkanı sağladı. Artık daha yüksek kalitede ses kaydı yapılabilmektedir, örneğin PCM formatında.
Telefonun kendi içerisinde yüklü gelen Ses Kaydedici uygulaması ile yaptığım ses denemesi aşağıda yer almaktadır, dinleyebilirsiniz:
Asus Zenfone 5 Ses Kayıt Denemesi
Not: Yukarıdaki bağlantıya farenizin sağ tuşuyla tıklayıp Farklı Kaydet’i seçmelisiniz. Daha sonra Windows üzerinden oynatabilirsiniz.
7. Ekran
Zenfone 5’te IPS+ ekran teknolojisi kullanılmış. 178°‘ye kadar görüş açısı sunuyor ve bu görüş açısı içerisinde çok az renk değişikliğine uğruyor.
Ekran aşırı parlak değil, ancak güneş ışığında da herhangi bir görünmeme durumu yok. Zaten yetersiz pili olan Zenfone 5’te, parlaklığın çok olsa bile kullanılmayacağını düşünürsek, gereksiz bir durum olurdu. Parlaklık yönünde olumsuz cümlelerle giriş yaptığıma bakmayın, bu yönde sıkıntınız olmasın, telefonun ekranı yeterli parlaklığı sağlıyor. Ayrıca renkler oldukça canlı ve net.
8. Arka Kamera
Zenfone 5’in arka kamerası 8 Megapiksel boyutunda fotoğraf çekebiliyor. 30 FPS hızında 1080p çözünürlüğünde, 60 FPS hızında 720p çözünürlüğünde video kaydı yapabiliyor. Telefonun arka kamerasının ayrıntılı çözümüne yazının devamında bahsedeceğim. Ancak ön fikir vermesi açısından kısaca şunları söyleyebilirim:
Arka kamera oldukça kaliteli, ancak üst-uç düzey performans beklemek yanlış olur. Asus’un PixelMaster teknolojisi ile müthiş gece çekimleri yapılabiliyor. Kamera da özellikle fotoğraf çekimi için tamı tamına 13 mod bulunmaktadır. Asus kamera konusunda dersine çok iyi çalışmış.
9. Flaş Ledi
Telefonun flaş ledi, beklentimin üzerinde bir parlaklık sergiliyor. Tek led olmasına rağmen tüm odayı rahatlıkla aydınlatacak düzeyde.
10. Hoparlör
Telefonun eleştirilen noktalarından biri de bu hoparlördür. Sesi kısık vermesinden yakınılır. Bunun dışında bas ve tizleri bir miktarda iyi çıkarabilmektedir. Bu yönde sıkıntısı bulunmamaktadır. Ancak hoparlör gerçekten bazı durumlarda oldukça kısık ses verebilmektedir. Dikkat edin, her durumda demedim. Hoparlörün kalitesi yüksek ancak kısık ses olayının yazılımsal olduğunu tahmin ediyorum. Bazı forumlarda ses yükseltmeyle ilgili çalışmalar yapılmaktadır ancak bunlar da root gerektiren durumlardır.
11. Wi-Fi, Bluetooth, Şebeke, GPS Kaliteleri
Telefonun kablosuz etkileşimleri oldukça seri çalışmaktadır. Hiçbir kablosuz erişimde gecikme, bozulma, kalite düşüklüğü tespit edemedim. İki adet tecrübemi sizlerle paylaşmak istiyorum:
GPS tecrübesi: Bir ara şehir merkezinde GPS acilen gerekti. Hemen mağazadan Yandex.Haritalar’ı indirdim, uygulama inerken o sırada Konumum hizmetlerini ve mobil interneti etkinleştirdim. Harita uygulaması indikten sonra çalıştırdım ve konumumu bulmasını bekleyecektim ki haritada yerimi çoktan bulmuştu. Gitmek istediğim yeri tespit edip kapattım. Konumumu çok kısa sürede (30 saniye gibi) bulmuştu.
Wi-Fi tecrübesi: Bir süre önce telefonun Wi-Fi ile internet paylaştırma özelliğinin bozuk olduğunu düşünüyordum. Telefonun internetini USB ile paylaştırınca hızlı, Wi-Fi ile paylaştırınca yavaş olduğunu görüyordum. Ancak gerçek çok geçmeden ortaya çıktı; laptop’ımın Wi-Fi bağdaştırıcısının yazılımı bozulmuştu. Bir format sonrası hız düzeldi ve bu şüphelerim tamamen boşa çıktı.
12. Telefonun Pili
Telefonun belki de en çok eleştirilen ve hatta kan kaybettiği nokta, pilidir. Çıkarılamayan 2110 mAh Li-Poly pil bulunuyor cihazda. 5 inçlik 720×1280 piksel çözünürlüklü ekran için olabilecek en düşük pil kapasitesidir bu. Ancak bu telefonun gerçekten çok kötü bir pil yönetimine sahip olduğunu göstermiyor. Asus, bu konuda da dersine iyi çalışarak, bu kadar düşük kapasiteli pili olabildiğince uzun süre kullanmamız için gereken tüm optimizasyonları yapmış ve güncellemeler ile yapmaya da devam ediyor. Ayrıca belirtmeliyim ki, 2015 yılının Nisan ayında gelecek Android 5.0 güncellemesi ile pil ömrünün ciddi oranda (en az %15) artmasını bekliyorum.
Telefonun piliyle ilgili birçok kullanım senaryosu mevcut. Kimi 5 saat ekran süresi alırken kimi 1 saat bile alamıyor. Tüm bunlar telefonun kullanım durumuyla alakalı. Telefonu yoran işlemler, açık uygulamalar ve özellikler pili sömürecektir haliyle.
Asus, Zenfone 5’in kullanım kılavuzunda pil tasarrufu için şu önemleri alabileceğimizi belirtmiş:
– Telefonu kullanmadığınız zamanlar güç düğmesine basarak uyku moduna alın.
– Güç Tasarrufu uygulamasından “Akıllı Kaydetme” özelliğini etkinleştirin.
– Ekran ışığını düşürün.
– Hoparlör sesini düşük seviyede tutun.
– Wi-Fi özelliğini kapatın.
– Bluetooth özelliğini kapatın.
– Miracast özelliğini kapatın.
– GPS özelliğini kapatın.
– Ekranı otomatik döndür özelliğini kapatın.
– Otomatik senkronizasyonu kapatın.
Bunların dışında, sizler için hazırladığımız bu makaleyi okumanızı tavsiye ederim: Zenfone’larda Pil Derdine Son Verin, Şarjınız Çabuk Bitmesin!
Yaşadığım pil tecrübem: Telefonu ilk aldığım zaman %11 şarjının kaldığı bir zaman, kardeşimle tam 13 dakikalık bir görüşme yaptım. Görüşme bitince telefonun şarj seviyesinin %6 olduğunu gördüm. Bu da gösteriyor ki pili en çok tüketen şey ekrandır. Çünkü konuşma esnasında ekran sürekli kapalıydı.
Zenfone 5’in Kullanımı ve Yazılımsal Yönü
Ev Ekranı, Uygulamalar Menüsü, Bildirimler Ekranı, Kilit Ekranı (ZenUI)
Asus, ZenUI adını verdiği bileşenlerle telefonun kullanımını oldukça kolaylaştırmış. Saf Android sürümünden oldukça uzaklaştırılmış ve kendi Zen tasarımını baştan aşağı başarıyla uygulamış Asus.
Ev ekranı ve uygulamalar menüsünün kullanımı oldukça basit, zamanla alışıyorsunuz. Ayrıca her geçen gün bu bileşenler tekrar tekrar güncelleniyor. Bu güncellemeler bazen bozulmalara neden olsa da en nihayetinde ZenUI bileşenlerini en iyi hale getiriyorlar.






Asus, sistemde o kadar çok kolaylık sağlamış ki, örneğin el fenerini açtıktan sonra telefonun ekranı kapalıyken sadece güç düğmesine basarak el fenerini kapatabilirsiniz.
Bildirimler ekranında da birçok kolaylık mevcut. Örneğin, bildirimler ekranını açmak için, ekranın sağ-üst kısmından aşağı sürüklerseniz cihazın birçok özelliğini tek dokunuşla kontrol edebileceğiniz Hızlı Ayarlar ekranını görürsünüz.



Kilit ekranı da oldukça basitleştirilmiş. Kilit ekranını geçmek için ekranın herhangi bir yerinden başka bir yerine doğru elinize hafif bir kaydırma yapmanız yeterlidir. Ayrıca uygulama kısayollarını değiştirebilirsiniz, widget ekleyebilirsiniz. Kamerayı hızlıca açabilmek içinde farklı özellikleri etkinleştirebilirsiniz.
Kilit ekranına şifre koyabilirsiniz. Ancak kilit ekranına şifre koyasanız, iki defa kilit ekranını açmak durumunda kalırsınız, ilk ekranda şifreyi girersiniz ikinci ekranda ise kilit ekranını geçmek için kaydırmanız gerekecektir. Asus’un açıklamalarında “What’s Next (Sıradaki Ne) widgeti görünmesi için böyle bir yola başvurduk” dese de bence gereksiz bir özellik.



ZenUI’deki Kolaylıklardan Bazıları:
- El feneri açık ve telefon ekranı kapalıyken güç düğmesine bir kez dokunmanız el feneriniz kapatır.
- Bildirim ekranına gelen mesaj, arama gibi bildirimleri genişletmek için, bu bildirimlerin üzerinizden parmağınızı aşağı doğru kaydırın. “Daha sonra yanıtla” gibi fonksiyonel işlevler görünecektir. Ayrıca bildirimlerden birinin üzerine basılı tutarak “Uygulama bilgileri“ne erişebilirsiniz.
- Hızlı Ayarlar ekranında yer alan butonlardan herhangi birini basılı tutarak, butonun işlev gördüğü ayarlara ait sayfa açabilirsiniz (örneğin Okuma Modu’nu basılı tutarak, ayarlar içerisindeki okuma modu ile ilgili sayfayı açabilirsiniz ve gelişmiş ayarlamalar yapabilirsiniz).
- Ev ekranına yeni eklenen özellik ile birlikte, bildirim ekranını açmak için ekranın herhangi bir yerinden yukarıdan-aşağıya doğru bir kaydırma yaparsanız bildirim ekranı açılacaktır.
- Tam ekran uygulamalarda (oyunlarda, galeride, kamerada vs.) ekranın en üstünden aşağı doğru hafif bir kaydırma yaparsanız, bildirim çubuğu görünecektir.
- Telefonun Geri – Ev ekranı – Uygulamalar arası geçiş dokunmatik tuşlarının fonksiyonları izin verilen ölçüde değiştirilebilmektedir (örneğin uygulamalar arası geçiş tuşunu basılı tutunca ne yapması gerektiğini seçebilirsiniz, ben ekran görüntüsü almak için kullanıyorum siz de bağlam menüsünün açılmasında kullanabilirsiniz).
- Uygulamalar menüsüne eklenen yeni özellikle birlikte artık menüde de klasörleme yapabilirsiniz. Ayrıca eklenen diğer bir yeni özellik ise, uygulamalara ait bildirim sayılarının menüde de görünmesidir (yukarıdaki menü ekranında bir örneği mevcuttur).
- Ev ekranı sayısını dilediğiniz ölçüde değiştirebilirsiniz, herhangi bir ev ekranının varsayılan ekran olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için ev ekranındayken iki parmağınızı telefonun ekranının üzerine koyup birbirine yaklaştırın.
Bazı ZenUI Bileşenlerinin Açıklamaları
AudioWizard
Bu bileşen sesin özelliklerinin hangi yönde olmasına karar verir.
Ayna
Telefonun ön kamerasını bir ayna gibi kullanmanızı sağlar. Ayna uygulamasında, ekrana dokunduğunuzda hiçbir tepki almazsınız. Ayrıca ön kameranın yönleri ters göstermemesi için optimize edilmiştir.
Dosya Yöneticisi
Telefonun hafızasına ve hafıza kartına erişimi kolaylaştırır.
El Feneri
Telefonun flaş ledinin el feneri gibi kullanılmasını sağlar. Farklı led yanıp-sönme modları mevcuttur. El fenerini kapatmak için uygulamaya tekrar erişmek zorunlu değildir, telefon ekranı kapalıyken güç düğmesine bir kez dokunmanız el fenerini kapatır. Ayrıca el feneri açık iken, el feneri uygulaması kilit ekranının önüne geçer.
FM Radyo
Kulaklık takıldığında, kulaklığı anten olarak kullanır ve kulaklıksız çalışmaz. Radyo sesini hoparlöre aktarabilirsiniz.
Geri Bildirim
Bu yeni bileşende, İngilizce olarak geri bildirimde bulunabilirsiniz. Bildirim vermekten çekinmeyin, zira yaptığım testte art arda sorduğum üç soruya bir gün içerisinde mantıklı cevaplar verildi. Yani Asus bu konuda gerçekten iyi çalışıyor.
Güç Tasarrufu
Telefonun pili nasıl harcayacağına karar vermede kullanılır. Pil ömrünü ciddi derecelerde arttırır.
Hızlı Not
Parmağınızı kaydırarak notlar yazabileceğiniz bir bileşendir. Parmağınızı bir kalem gibi kullanmanıza izin verir. İsterseniz normal klavye moduna da geçebilirsiniz.
Kişiler
Telefon sim kartındaki kişileri direkt olarak görür, önceki telefonumda böyle bir şey yoktu, sim karttaki kişileri telefon hafızasına kopyalamam zorunluydu.
Müzik
Oldukça güzel bir müzik oynatıcıdır. Özellikle klasör üzerinden oynatma özelliğini çok beğendim.
Party Link
Bu özelliği hiç kullanmadım ama yazdığına göre telefonun Wi-Fi özelliği sayesinde başkaları ile veri aktarımını kolaylaştırıyor.
PC Link
Telefonun ekranını bilgisayara yansıtır ve bilgisayar üzerinden fare ve klavye ile kontrol edilebilmesiniz sağlar.
Remote Link
Telefonun bluetooth aracılığı ile bilgisayarı kontrol etmesini sağlar. Fare, klavye ve Microsoft Office PowerPoint kontrollerini gerçekleştirebilirsiniz.
What’s Next
Özellikle hava durumları hakkında bilgi verir. Sonraki gün ile ilgili bilgileri de görebilirsiniz.
Do It Later
Mesajlaşma, çağrılar, mailler gibi bildirimlerde “Daha sonra yanıtla“yı seçerseniz bu bileşene kaydedilir. Daha sonra bu bileşene uğrayarak yarım bıraktığınız bildirimlerinize ulaşabilir ve tamamlayabilirsiniz.
Splendid
Bu bileşen, ekran renk tonlarını ayarlamanızı sağlıyor. Örneğin, Canlı Mod ile ekrandaki renkler çok daha belirgin hale geliyor.
ZenUI – Hızlı Ayarlar özellikleri
Zenfone’larda bildirim çubuğuna eklenmiş en güzel özellik belki de Hızlı Ayarlar kısmıdır. Bildirim çubuğunun sağ üst kısmından aşağı doğru çekerseniz bu özelliklere ulaşabilirsiniz. Hızlı Ayarlar ekranında, telefonun özelliklerini hızlı açıp-kapatabilirsiniz.



Hızlı Ayarlar bileşenleri:
- Ekran ışığı ayarı: Ekran ışığını elle ayarlayabileceğiniz gibi, modlar arasında da geçiş yapmanızı sağlar (otomatik mod – manuel mod).
- El Feneri: Telefonun flaş ledini fener olarak kullanmanızı sağlar.
- Canlandırma: Telefonun ram miktarını arttırmak için kullanılır.
- Hesap Makinası
- Hızlı not
- Profil: Telefonun rehberindeki “Profilinizi düzenleyin” kısmındaki bilgilere hızlıca erişmenizi sağlar.
- Wi-Fi: Telefonun Wi-Fi özelliğini hızlıca açıp-kapatır.
- Sırayla Otomatik Çalıştır: Telefonun ekranı döndürme özelliğini hızlıca açıp-kapatır.
- Ses: Telefonun durumunu bu üç mod arasında değiştirir; ses-sessiz-titreşim
- Konum: Telefonun GPS özelliğini hızlıca açıp-kapatır.
- Uçak modu: Telefonun uçak modu özelliğini hızlıca açıp-kapatır.
- Mobil veriler: Telefonun mobil internet özelliğini hızlıca açıp-kapatır.
- Akıllı kaydetme: Telefonun güç tasarrufu özelliğini hızlıca açıp-kapatır.
- Okuma modu: Telefonun ekranını okuma durumuna göre değiştiren özelliği hızlıca açıp-kapatır.
- Taşınabilir Wi-Fi etkin noktası: Telefonun Wi-Fi paylaştırma özelliğini hızlıca açıp kapatır.
- Bluetooth: Telegonun bluetooth özelliğini hızlıca açıp-kapatır.
- Otomatik Eşitleme: Telefonun otomatik senkronizasyon özelliğini hızlıca açıp-kapatır.
- PlayTo: Telefonun medya paylaştırma özelliğini hızlıca açıp-kapatır
- Eldiven modu: Telefonun eldivenle kullanılmasını sağlayan özelliği hızlıca açıp-kapatır.
- Do not disturb: Telefonun “Rahatsız etmeyin” özelliğini hızlıca açıp-kapatır.
- Tek elle çalıştırma: Telefonu tek elle kullanabileceğiniz özelliği hızlıca açıp-kapatır.
Hızlı Ayarlar ile ilgili bilmeniz gerekenler:
- Hızlı Ayarlar’da düzenleme yapmak isterseniz, Hızlı Ayarlar ekranında iken üstteki kağıt-kalem simgesine dokunun.
- Hızlı Ayarlar’daki herhangi bir bileşenin gelişmiş ayarlarına ulaşmak için, simgeyi basılı tutun.
Asus Zenfone 5 – Kamera Bileşeni
Zenfone 5’teki kamera bileşeni hayatımda gördüğüm en ayrıntılı modlara sahip en kullanışlı olanıdır. Bu konuda da Asus’u tebrik ediyorum. Bir de küçük bir eleştirim var; keşke bu çeşitliliği, kamera performansına da yansıtsaydınız.
Kamerayı açtığınızda en son ekran ışığı parlaklığında açılıyor. Bunu değiştirmek mümkündür, aşağıdaki özellikleri kontrol edin.
İşte kameradaki tüm özellikler:
- Flaş ledinin durumunu ekranın sol-üst kısmındaki simgesine dokunarak değiştirebilirsiniz.
- Ön-arka kamera geçişini sağlamak için flaş ledi simgesinin hemen altındaki simgeye dokunabilirsiniz.
- Kamera efektleri için kamera geçiş simgesinin altındaki üç kesişen daire simgesine dokunabilirsiniz.
- Ayarlar (çark simgesi) içerisinde yer alanlar:
- Resim
- Beyaz dengesi (5 mod ve otomatik mod)
- ISO (100-800 arası ve otomatik mod)
- Pozlama Değeri (-2 ve +2 arası)
- Optimizasyon (Açık-Kapalı-Otomatik)
- Ftğrf Mk Çözünürlüğü (8 MP ile 2MP arası)
- Titreme önleyici iyileştirme (Otomatik ve Kapalı)
- Görüntü kalitesi (İyi ve Standart)
- Çekme Modu
- Dokun Deklnşr (ekrana dokunulduğunda fotoğraf çeker)
- Otomatik Zamanlayıcı (2-10 saniye arası ve Kapalı)
- ArkAr (Fotoğraf çekme düğmesi basılı tutulduğunda ne hızla çekim yapılacağını seçmenizi sağlar – Hızlı – Yavaş – Kapalı)
- Odak & Pozlama
- Odak modu (Akıllı-AF – Sürekli oto netleme – Sonsuz)
- Dokunarak oto pozlm (ekrana dokunulduğunda odaklar)
- Yüz Algılama
- Video Kamera
- Resim
- Beyaz dengesi (5 mod ve otomatik mod)
- Pozlama Değeri (-2 ve +2 arası)
- Video Kalitesi (TV, HD, 2M, Full HD – HD 60 FPS ile, Full HD 30 FPS ile kayıt yapar
- Video dengeleme (bu özellik sadece HD çözünürlükte kullanılabilir)
- Odak & Pozlama
- Dokunarak oto pozlm (ekrana dokunulduğunda odaklar)
- Resim
- Diğerleri
- Ekran
- Akıllı parlaklık (Ekran ışığının en sonda olmasını istemiyorsanız bu özelliği kapatın)
- Kılavuz çizgileri
- Bilgi. (Telefonun ortam ışığı durumuna göre modlar arası geçişleri hakkında bilgi verir)
- İnceleme Süresi (çekilen fotoğrafın ekranda ne süre ile görüneceğini seçmenizi sağlar – 1 – 3 – 5 – Sınırsız – Kapalı)
- Kesintisiz incele
- Deklanşör Animasyonu (Fotoğraf çekildiğinde animasyon gösterir)
- Diğerleri
- Kamera sesi
- Konum Hizmetleri (Fotoğrafa konum bilgilerinin gömülüp-gömülmeyeceğini seçmenizi sağlar)
- Kırpşm önleyici (Ekran titrekliği sorununu çözmemizi sağlar – 50Hz – 60Hz)
- Güç Tasarruf Modu (kameranın kaç dk boşta bekleyip sonra kapanacağını seçmemizi sağlar – 1 dk – 3 dk – 5 dk – Kapalı)
- Ses düzeyi tuşu farklı ayarlar (Fiziksel ses tuşlarının görevini değiştirmemizi sağlar – Yakınlaştır – Deklanşör)
- Buraya kaydet (Dahili Depolama – MicroSD)
- Öğretici (Kameranın ilk açılışındaki bilgileri tekrar gösterir)
- Vrys ayarları geri yükle (Kameranın ayarlarını sıfırlar)
- Ekran
- Resim
- Kamera ekranın sağ-üst köşesinde galeri yer almaktadır
- Galeri simgesinin altında fotoğraf çekim tuşu yer almaktadır. Bu tuşun üzerindeki “TURBO” yazısı yukarıda bahsedilen “ArkAr” modu ile alakalıdır.
- Fotoğraf çekim tuşunun altında video çekim tuşu yer almaktadır.
- Video çekim tuşunun altında kamera modları simgesi yer almaktadır.
- Kamera Modları – Fotoğraf İçin
- Otomatik: Standart ayarlarla çekim yapmamızı sağlar.
- Zamanı geri sarma: Fotoğraf çekmeden 2 saniye öncesi ile çektikten 1 saniye sonrasına ait fotoğrafları gösterir ve en iyisini seçmenize olanak tanır.
- HDR: Işık dengesizliğinin olduğu ortamlarda kararlı görüntü oluşturmada kullanılır.
- Panorama: Panoramik fotoğraf çekmek için kullanılır.
- Gece: Düşük ışık şartlarında iyileştirilmiş fotoğraf çekmede kullanılır.
- Düşük Işık (2M): PixelMaster teknolojisi ile en karanlık ortamların bile sanki gündüz çekilmiş gibi parlamasını sağlayan sistem ile müthiş gece çekimleri yapmanızı sağlar ancak görüntü kalitesi ve çözünürlüğü biraz düşecektir.
- Kendi fotoğrafını çekme: Mükemmel bir arka kamera ile selfie (özçekim) yapmanızı sağlar.
- Güzelleştirme: Yüz güzelliğini daha fotoğraf çekerken ayarlamanızı sağlar.
- Minyatür: Minyatür fotoğraflar çekmekte kullanılır.
- Alan derinliği: Yakındaki nesneyi daha belirgin çıkarmak için özel fokuslama teknikleri ve yazılımsal teknikler kullanılır. Yakın çekimler için mükemmel seçimdir.
- Akıllı kaldır: Fotoğraf çekiminde örneğin hareketli ve bulanık çıkan nesnelerin olduğu ortamlarda bu istenmeyen nesneleri kaldırmak için kullanılır.
- Tüm gülümseme: 5 farklı gülümseme fotoğrafı çekmenizi ve bunlar arasından en iyisini seçmenizi sağlar.
- GIF animasyon: Art arda fotoğraflar çekip bunları GIF animasyonu şeklinde birleştirmenize olanak tanır.
- Kamera Modları – Video İçin:
- Otomatik: Standart ayarlarla çekim yapmamızı sağlar.
- Yüksek Işık: PixelMaster teknolojisi ile en karanlık ortamların bile sanki gündüz çekilmiş gibi parlamasını sağlayan sistem ile müthiş gece çekimleri yapmanızı sağlar ancak görüntü kalitesi ve çözünürlüğü biraz düşecektir.
- Minyatür: Minyatür videolar çekmekte kullanılır. Yalnız kamera performansında ciddi düşüşlere yol açmaktadır.
- Zaman atlama: Video çekerken, hareket eden cisimlerin bulanık ve uzun çıkmasını sağlar.
- Kamera Modları – Fotoğraf İçin
Zenfone 5’in kamera performansını, mod kıyaslamalarını ve diğer telefonlarla olan kıyaslamasını aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz:
Asus Zenfone 5 Oyun ve Uygulama Performansı
Zenfone 5’te PowerVR SGX544MP2 çift çekirdekli grafik işlem birimi kullanılmıştır. Rakibi Adreno 305’ten daha iyi performans sergilediği görülüyor. Intel Atom Z2560 1.6 Ghz dört çekirdek gücünde çalışan işlemci kullanılmış. RAM miktarı ise 2GB olup kullanıcılara bunun 1.9 GB‘ı bırakılmıştır. Tüm bu teknik veriler ışığında telefonun benchmark testlerinde nasıl bir sonuca ulaştığını görelim:
Görüldüğü gibi Zenfone 5, en yakın rakibi Moto G‘den her durumda üstün geliyor. Yani Intel işlemci ve PowerVR grafik işlemci oldukça iyi iş çıkarıyorlar.
Henüz bazı uygulamalar ve oyunlar telefonla tam uyumlu değil. Örneğin Spider-Man Unlimited oyununda binalar ve zeminde titremeler mevcut ve görüntüyü olumsuz etkiliyor. Bu tür bozukluklar telefonla alakalı değil, oyunların ve uygulamaların henüz tam uyumlu olmadığını gösteriyor.
Zenfone 5’te denediğim ve yüksek akıcılık elde ettiğim oyunlardan bazıları:
- Asphalt 8
- Assassins Creed Pirates
- Construction Simulator 2014
- Dead Target
- Dungeon Hunter 4
- Epoch 2
- Grand Theft Auto – San Andreas
- GT Racing 2
- Modern Combat 4
- Need For Speed Most Wanted
- Real Racing 3
Telefonun arayüz performansı da gerçekten çok iyi bir düzeyde. Dokunmatik performansı 60 milisaniye olarak ölçülüyor. Gerçekten çok çabuk bir algılama düzeyi var. Arayüzde ise hiçbir takılma, yavaşlama ve donma yok. Telefonu 1 aya yakındır kullanıyorum, kendim de böyle bir yavaşlık sezmedim. Rehber ve mesajlar oldukça hızlı açılıyor. Stabil Nexus’lar karşısında bir hayli güçlü rakip olmayı başarıyor Zenfone 5.
RAM Ne Durumda?
Zenfone 5’i ilk aldığımda, telefonu açar açmaz ilk baktığım şey boş RAM miktarı oldu. Bu aşamada gördüğüm boş RAM miktarı 1.5 GB idi. Daha sonraları çok yoğun kullanımlarda 600 MB’lara kadar düşüyor, bazen 300 MB’lara da düştüğü oluyor. Ancak telefonun kendi özelliği olan RAM hızlandırma sayesinde boş miktar hemen 1.2 GB’a fırlıyor. Telefonda RAM optimizasyonu iyi yapılmış, hiçbir şekilde RAM gereksiz yere dolmuyor ve rahatsız etmiyor.



CPU-Z Bilgileri
Telefonun CPU-Z programıyla görünen özellikleri aynen şu şekildedir:



Asus Zenfone 5 – Güncelleme Desteği
Asus, Zenfone’larına sahip çıkmayı bilen bir firma. Sırf bu yönüyle bir takdir topluyor. Telefon piyasaya çıktı çıkalı herzaman güncelleniyor. Tüm güncellemeler tabii ki Android sürüm güncellemeleri değil, telefonu geliştirmeye yönelik güncellemeler de olduğundan önemli oluyor.
Kendimin tecrübesi ise şu; Zenfone 5’i aldığımdan beridir 4 defa güncelleme çıktı. Telefon henüz bir ayını doldurmadı bende, bu kadar çok güncellenmesi, firma tarafından terkedilmediğini, firmanın arkasında durduğunu gösteriyor. Bazıları “Telefon bozuk ki düzeltmeye çalışıyorlar ve beceremiyorlar” dese de bu sözler bir safsata olarak kalıyor. Sonuçta hiç güncelleme vermeyen firmaların telefonları çok mu mükemmel, tabii ki hayır. Örneğin Samsung Galaxy S3 ve iPhone 4S’te çok fazla güncelleme aldı, bozuk olduklarından mı? Tabii ki hayır, firmaları arkalarında durduğu için.
Şu an en güncel Android sürümü 4.4.2 KitKat. 2015 yılının Nisan ayında tüm Zenfone’lara Android 5.0 Lollipop güncellemesi de gelecek. Güncelleme yönünden Zenfone sahiplerinin gönlü her daim rahattır.
Güncellemeler bazen OTA (yani telefonun kablosuz ağ yoluyla güncellemeyi kendisinin görüp yüklemesi) yoluyla düşmeyebiliyor, bunun da çözümü mevcut. Asus’un sitesinden edinilen WW uzantılı (yani dünya geneline satılan Zenfone’lar için demektir) güncelleme, manuel olarak dahili hafızaya atılıyor ve telefon kendi kendisi güncellemeyi görüp yüklüyor. Yani herhangi bir riskli işlem yoktur.
Asus Zenfone 5 – Ayrıntılı Teknik Özellikler
Zenfone 5 Artıları & Eksileri
Artılar
+ Ağırlığı ideal
+ IPS HD 5.0 inç ekran, 10 parmağa kadar çoklu dokunmatik desteği
+ Corning Gorilla Glass 3
+ Eldivenle kullanılabilir
+ Güçlü bass ve tiz veren, yüksek sesli kaliteli kulaklık aksesuarı
+ 64GB’a kadar MicroSD kart desteği
+ 2GB LPDDR2 533 Mhz RAM, bu sayede Android 5.0’da RAM sorunu yaşamayacağız
+ Ömür boyu 5GB ASUS Webstorage kullanım izni
+ Çift taşıyıcılı HSDPA sayesinde 42.2 Mbps indirme hızı (3G’de)
+ PixelMaster sayesinde en karanlık ortamları bile oldukça aydınlık gösterebilmektedir
+ Kamerada otofokus ve flaş ledinin olması
+ Kameranın odak aralığının 2.0F olması
+ 1080p@30FPS, 720p@60FPS video kaydı yapması (karanlık ortam ve gece çekimleri hariç)
+ Kamerada 13 modun bulunması (gece, düşük ışık, hdr, alan derinliği, güzelleştirme modu vs.)
+ Android 4.4.2 güncellemesini almış olması ve Android 5.0 kesin alacak olması
+ Muadillerine göre oldukça hızlı olan Intel Z2560 1.6 Ghz işlemcinin kullanılması (2 çekirdek bu diyenlere; tüm masaüstü bilgisayarlarda tüm Core i5 işlemcileri de 2 çekirdekli ve 4 mantıksal işlem birimlidir, tıpkı Zenfone’daki Intel işlemci gibi)
+ PowerVR SGX544MP2 grafik biriminin kullanılması
+ Flip cover kılıf için sensör bulunması ve kılıf üzerinden kullanım imkanı
+ Düşük SAR değeri (0.53 W/kg)
+ Telefonun ısınma sorunu muadillerine göre yok denecek kadar az
+ Telefonun kapağının değiştirilebilir olması ve çeşitli renklerde orjinal kapakların piyasada bulunması
+ Arka kapak çıkarılabilmesine karşın telefonun yekpare yapıda olması
+ Düşmeye karşı dayanıklı olması (bir kişi banyoda 1.5 mt yükseklikten telefonu yere düşürmüş, hiçbir sorun çıkmamış)
+ Kasa kalitesi oldukça yüksek ve telefon oldukça sağlam yapıda
+ Zenfone 5’teki ASUS ZenUI için oldukça yüksek işçiliğin bulunması (adamlar her ayrıntıyı düşünmüş neredeyse, örneğin el fenerini açtıktan sonra kapatmak için ekran kapalıyken güç düğmesine bir kez basmak yeterli)
Eksiler
– Telefon, ekran oranı benzer telefonlara göre daha büyük
– Kamera video çekiminde FPS’nin gölgelik ve karanlık ortamlardan haddinden fazla düşmesi
– Kamera ISO değerini otomatikte yanlış ayarlaması sonucu gürültü oluşması (elle ayarlayınca sorun kalmıyor)
– Telefonun pil yönetimi zayıf, mutlaka ayarlanması gerekiyor, telefonu hiç kurcalamadan pilin 1 gün dayanması pek mümkün değil
– Henüz özel ROM desteğinin bulunmaması
– Hoparlör sesinin kısık olması (root yaparsanız bir mod ile çok kolay yükseltilebiliyor)
– Telefonda hızlı şarj özelliği olmadığı için tam şarj olma süresi kendi şarj adabtörüyle 3–4 saattir
– Çıkarılamayan pili ve düşük pil kapasitesi (2500 mAh olsa yeterliydi)
– Ekran ışığının biraz düşük kalması (güneşte sorun çıkarmıyor)
– Kırmızı kapağa sahip bazı kişilerde, kapak kenarlarında siyah renkte kirler oluşması (renk atması değilmiş)
– Bazı Zenfone 5’lerde (mesela bu sorun benim telefonda da var) ahizede en yüksek seste cızırtıların oluşması
MALESEF KUTUNUN İÇİNDEN KULAKLIK ,KULAK İÇİ APARAT VE KULLANMA KILAVUZU ÇIKMADI.
Nereden aldınız?
Bimden almış galiba 😀
Yazanın ellerine sağlık hepsini okudum ve işime yaradı.
Rica ederim. Faydası olduysa ne mutlu bana 🙂
Uygulamalar menüsüne eklenen yeni özellikle birlikte artık menüde de klasörleme yapabilirsiniz.
Nasıl yapılıyor bu acaba?
Menüye girin ve ekranın sağ üst köşesindeki üç nokta ikonuna dokunun ve Düzenle’yi seçin. İstediğiniz uygulamaları birbirinin üzerine sürükleyip bırakın. Böylece klasör oluşturabilirsiniz. Ardından ekranın sağ üst köşesindeki Bitti’ye dokunun. Dilerseniz üç nokta ikonuna dokunup Akıllı klasör’e dokunarakta hızlıca klasörleme yapabilirsiniz.
Düzenle diye bi şey yok
Teşekkür ederim sildiğim programdan ötürü göremiyormuşum 🙂
Asus Launcher’ı Google Play Store üzerinden güncelleyin.
Ben ayni kilifi aldim olmadi neden
Ayarlar > ASUS Özelleştirilmiş Ayarları > ASUS Kılıfı etkinleştir’i işaretleyin.
Ben o kilftan aldim cikmadi
canlandırma ve akıllı kaydet özelliği ne oluyor. biraz bilgi verir misiniz?
Canlandırma: Belleği olabildiğince artıklardan temizler ve telefonu hızlandırır.
Akıllı kaydet: Akıllı güç tasarrufu demektir, yanlış çeviri yapılmıştır.
teşekkürler kardeş. 🙂
Merhaba , zenfone 5 kullanicisiyim ve kutudan çıkan kulaklığa bayıldım. Hicbir internet sitesinde aynısını göremedim. Eğer bozulursa aynısını almayı düşünüyorum nerde bulabilirim
Sanırım 2. el satanlar dışında başka bir yerde bulmanız pek mümkün görünmüyor.
Admin bey ZENFONE 5 kullanıyorum ama gps bulamadım nerden bulabilirim?
Ayarlar > Konum > AÇIK yolunu izleyerek GPS’i aktif edebilirsiniz.
masaüstündeki resmi nasıl çekebilirim yanıtlarsanız sevinirim
zenfone 5
Buyrun: https://zenfoneasus.com/zenfonelarda-ekran-goruntusu-nasil-alinir/
müzik çalışmıyor maalesef müzik durduruldu diyor napmalıyım
Buraya bakarak Müzik uygulamasını onarın: https://zenfoneasus.com/bozulan-uygulamalari-duzeltme-yontemleri/
galeride resimler tablo şeklinde değilde tek tek görünüyo nasıl düzeltebilirim ayarlardan uğraştım ama olmadı
Zenfone 5 kullanicisiyim asus lancer guncellemesinden sonra kendi kendine yazılar büyüdü tüm uygulamalar rehber de dahil yazı boyutunu ayarladım fakat düzelmiyor uygulamalar içinde yazı boyutlarını da duzelttim fakat değişen birşey olmuyor ne yapmaliyim
Ayarlar > Ekran > Yazı tipi boyutuna bakın.
Saat yanlış benım yedi saat onde gidiyor sabah bı kalktım boyle devişmiyo cok ugrastım ama
Hocam bu cızırtı ile ilgili yapabileceğimiz herhangi bir şey var mı ?
ekranın sağ yanında sürekli olarak yazılar çıkıyor com.asus.browser yazıyor onun altında yüklü olan programların adı çıkıyor neden olmustur
Ayarlar > Geliştirici seçenekleri içerisindeki her şeyin işaretini kaldırın.
merhaba , telefonun saati 2 saat onden gidiyor ne yaptiysam duzeltemedim yardimci olursaniz cok sevinecegim.
Telefon niye yavaş
Asus Z6 Canlandırma Çalışmıyor Ne yapmam gerek ?
Ekran fotoğrafını nasıl aliyoruz bulamadım bir türlü
Kapatma tuşuna ve ses açma tuşuna basılı tut alır
Yanlışlıkla menü indirdim gerçek menüye ulaşmak için ne yapmam gerek
müziği durduruldu nasıl çalışabilir
Kardeşim benim şarzım clash of clanas oynuyorum %100 den 1 saate %5 oluyor ben kasko yaptırmıştım bu kaskoya girermi veya garantiye bu 1. 2.olarak kulaklığım bozuldu acaba kaskoya veya garantiye girermi?
Asus zenfone 5 in saati nasil degistirebilirim yardimci olurmusunz
Ayarlar > Tarih ve Saat > Otamatik Tarih ve Saat in işaretini kaldırın > Saati Ayarlayın kısmından ayarlayın
Menü kayboldu herşey masa üzerinde gözüküyor
saati nasıl ayarlayacagız olmuyor bi türlü
bır uygulama açıkken diğerine geçiş yapılmıyor.
zenfone 5 de fotograf cekerken turbo kullanıyordum.şimdi bi türlü turboya gecmiyor neden olabilir acaba.bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.teşekkürler.
Buraya bakarak kamera uygulamasını onarabilirsiniz: https://zenfoneasus.com/bozulan-uygulamalari-duzeltme-yontemleri/
Asus zennfon 2 cep telefonu da ıphone lardaki gibi giriste sim kartın pinini gecerek kullanabilme özelliği yok mu?yani pini girmeden hattı etkinlestirmeden sadece ekran güvenlik sifresini girip hatsızmıs gibi kullanmak menüye girebilmek istiyorm iphonelardaki gibi mümkün mü???
Hocam telefonun yanında gelen kulaklık harici satılıyor mu?
Kutudan çıkan kulaklığın orjinalini piyasada ancak 2. el bulabilirsiniz. Orjinal kulaklık diye satılanlar muadilleridir.